hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Bagdad elfoglalására készülnek az iraki iszlamisták
Szétesőben

2014. 06. 19.
Az összeomlás felé halad Irak, miután szunnita dzsihadisták sorban rohanják le az ország fontosabb városait. Az offenzívát az az al-Kaidából kivált terror­csoport vezeti, amelynek elődjéről az Egyesült Államok évekkel ezelőtt azt állította, hogy a stratégiai vereség küszöbén áll. Az ISIS, azaz a brutalitásáról hírhedt Iraki és Levantei Iszlám Állam nevű szervezet most Bagdad elfoglalására összpon­tosít, végső célja pedig egy nagy kiterjedésű iszlám kalifátus kikiáltása.

Sokkoló látvány lehetett az Egyesült Államoknak, hogy az Iraki és Levantei Iszlám Állam  (ILIÁ) nevű dzsihadista szervezet harcosai azokkal az amerikai fegyverekkel és harckocsikkal vonultak diadalittasan a lerohant iraki városokban, amelyeket Washington adott az iraki biztonsági erőknek. Az Egyesült Államok több tízmilliárd dollárt költött a közel-keleti ország hatóságának kiképzésére és felfegyverzésére az elmúlt évtizedben. Ennek ellenére a szunnita dzsihadisták könnyűszerrel szerezték meg a harci eszközöket. Hiába voltak túlerőben a katonák, az ország nyugati és északi részén inkább a menekülést választották. Civil ruhákban hagyták el a fenyegetett városokat, amikor tudomásukra jutott a dzsihadisták közeledése.

Az ILIÁ kezére került Irak második legnagyobb városa, Moszul. Az 1,7 millió lakosú város meglepetésszerű elfoglalása szimbolikus jelentőséggel bír. Ezt a térséget csak 2007-ben tudták ellenőrzésük alá vonni az amerikaiak. Akkor Washington azt állította, hogy Moszul megszerzése megnyitja az utat a béke és a demokrácia előtt Irakban. A nagyváros stratégiailag is fontos, mivel gazdag olajkészlettel és egy olyan vezetékkel rendelkezik, amely Törökország felé szállít olajat.

Az amerikai csapatok 2011-es kivonulása óta jelentősen nőtt az erőszak Irakban, újra megszaporodtak az öngyilkos merényletek és támadások. A szíriai polgárháború pedig olaj volt a tűzre: rendszeresen Irak északi részén utaztak át a lázadók, akik között egyre több, al-Kaidához köthető elem jelent meg. A szíriai harcokban erősödött meg az Iraki és Levantei Iszlám Állam csoportja is, amely eredetileg Irakban jött létre.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!