hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A magyar 24 - Egy furcsa „antiterrorista akció”

2015. 11. 26.
„A TEK-esek ennyire nem lehetnek balekok” – fakadt ki munkatársunknak a parlament Nemzetbiztonsági bizottságának egyik tagja, miután a terrorelhárítás által elfogott „szélsőségesekről” kiderülni látszott: mindössze világháború-mániás fiatalok. A TEK sztorija egyetlen nap alatt vett furcsa fordulatot - mintha csak a 24 című népszerű amerikai akciósorozat magyar változata peregne előttünk.

A Terrorelhárítási Központ (TEK) kedden délután hozta nyilvánosságra, hogy sorozatlövő fegyverekkel és robbanóanyagokkal rendelkező csoport tagjait fogták el a hétvégén egy terrorellenes akciósorozat során. A közlemény szerint a november 13-ai párizsi terrorcselekmény-sorozatot követően fokozták felderítő tevékenységüket, és „a TEK által kiemelten védett személyek biztonsága érdekében bevezetett operatív intézkedések során” hat embert vettek őrizetbe. Hajdu János, a TEK főigazgatója az ATV Egyenes Beszéd című műsorában már azt is elmondta, hogy két külön ügyről van szó: szombaton egy gépkocsiban a sorozatlövő fegyverek és éles lőszerek mellett házilag átalakított hangtompítót is találtak. A járműben utazó két magyar állampolgárt már korábban is megfigyelés alatt tartották, és azért csaptak le rájuk, mert „furcsa mozgást produkáltak”. „Olyan körökben mozogtak és olyan tevékenységet végeztek, ami az érdeklődési körünkbe tartozik” – fogalmazott Hajdu. Ezzel az esettel kapcsolatban azt is megjegyezte, hogy nem vallási jellegű, de szélsőséges eszmékhez van közük a gyanúsítottaknak, akik ilyen körökhöz „tartozhattak”. (A két gyanúsítottat a héten előzetes letartóztatásba helyezték.) 

A másik elfogás vasárnap történt, miután a TEK-hez az „utolsó pillanatban” jelzés érkezett, hogy egy vidékről Budapestre tartó autóban robbanóanyag van – amit Hajdu szerint meg is találtak, összetételét szakértő vizsgálja. Sőt, az ügyhöz kapcsolódó házkutatás során egy „bombalaboratóriumra” bukkantak, ahol házilag készített bombákhoz szükséges robbanóanyagokat, „több száz vagy ezer” csapágygolyót, valamint kémcsöveket találtak. Előkerült egy csőbomba és egy robbanóanyaggal megtöltött poroltó is, valamint egy „érdekes indítószerkezet”, ami Hajdu szerint hasonló a robbanóöveknél használt eszközökhöz. A két magyar és két külföldi állampolgár szintén megfigyelés alatt állt szélsőséges cselekményekre való hajlamuk, robbanóanyagokhoz és fegyverekhez való vonzódásuk miatt, és „vélhetően” szélsőséges nézeteik miatt. A főigazgató szerint nem biztos, hogy saját maguk akarták használni a robbanószerkezeteket, azokat megrendelésre is gyárthatták – így az sem zárható ki, hogy nemzetközi terrorszervezetekhez van közük a gyanúsítottaknak. „Érdekes szálai vannak az ügynek, nem tudom hova vezetnek” – jegyezte meg Hajdu. 

A főigazgató szerda délelőtt az országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottsága előtt is részletes tájékoztatást adott az akcióról. A zárt ülés után a bizottság tagjai pártállástól függetlenül elismerésüket, köszönetüket fejezték ki a TEK-nek, hogy egy komoly bűncselekményt megakadályoztak. Az is egyértelmű volt a számukra – amit addig a TEK vezetője „lebegtetett” –, hogy nem dzsihadistákat fogtak el, hanem zavaros ideológiával rendelkező radikálisokat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!