hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Jövőre Jeruzsálemben

2017. 07. 20.
Nagyot fordult a világ: ötven évvel ezelőtt a Varsói Szerződés középeurópai tagállamai egységesen támogatták az imperialista cionizmus ellen harcoló baráti arab népeket.2017 júliusában Budapesten csúcstalálkozón mondták ki ugyanezen országok vezetői azt, hogy „Izrael az egyetlen demokrácia a Közel-Keleten”, amelyet Európának nem bírálnia kellene, hanem kinyitni előtte az ajtót.

A V4-országok vezetői ezt a maguk részéről mindenesetre megtették, amit Benjamin Netanjahu örömmel nyugtázott, és megköszönte vendéglátójának, a magyar miniszterelnöknek, hogy lehetővé tette egyszerre négy európai uniós ország vezetőjével a találkozót.

Izrael Magyarországot választotta arra, hogy hidat jelentsen Jeruzsálem számára a térség, sőt egész Európa felé, és ez mondhatni történelmi szükségszerűség. Hiszen, mint Netanjahu emlékeztetett rá a látogatást öszszegző beszédében, Herzl Tivadar – a kevésbé ismert, de szintén budapesti születésű Max Simon Nordauval együtt – volt az a modernkori Mózes, aki „zseniként előre látta azt, hogy a zsidóságot üldözni fogják, ezért a zsidó problémára a zsidó Izrael jelenti az egyetlen megoldást”.

Herzl prófétai víziója igazán ma, a 21. században kezdi bőségesen teremni a gyümölcseit. Némely nyugat-európai ország, az arab–muszlim világ és a volt Szovjetunió egykori érdekszférájába tartozó harmadik világbeli országok frusztrált dühét leszámítva (ami olyan nevetséges nyilatkozatokban ölt testet, mint például a Jeruzsálem és Hebron zsidó múltját letagadó UNESCO-határozat- dömping) a világnak a jövő felé forduló, és az anticionizmusra érzéketlen része ma versenyez az Izraellel való jó kapcsolatokért. Mint Netanjahu elmondta, nagy jelentőségű, hogy Kína és az afrikai országok jelentős része az izraeli innovációra szeretné építeni a gazdasági kiugrást. Még nagyobb öröm azonban a számukra, hogy Magyarország vezetésével most egyre több európai ország is lehetőséget, nem pedig veszélyforrást lát az erős Izraelben. Ez a hét erről szólt Budapesten, és folytatódik a tervek szerint legközelebb Jeruzsálemben, Izrael örök és oszthatatlan fővárosában.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!