hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Alkalmazkodás helyett törvényük, a saria felsőbbrendűségét hirdetik
Lassú ostrom

2015. 07. 23.
Változóban van a multikulturalizmus ideológiájának megítélése Európában. A ha­gyományosan bevándorláspárti országokban is egyre többen emelik fel a hangjukat a „parallel társadalmak” létjogosultságával szemben. A bevándorlók bizonyos csoportjai – és ez különösen a muszlim bevándorlókra igaz – elutasítják az asszimilációt, a befogadó ország kultúráját és értékrendjét. Az alkalmazkodás helyett nyíltan hirdetik saját kultúrájuk, vallásuk és törvényeik (saria) felsőbbren­dű­­ségét az őslakosokkal szemben. Egyfajta „fordított integráció” zajlik, amelynek so­rán a bennszülöttek igyekeznek alkalmazkodni a bevándorlókhoz, és nem fordítva.

Az Egyesült Királyságban a korábbi felmérések során a válaszadók túlnyomó többsége támogatta a multikulturalizmust. Az Iszlám Állam felemelkedése óta azonban egyre többet hallani olyan brit muszlim terroristákról, akik a háborús övezetek és Anglia között ingáznak. A BBC egy nemrégiben készített felmérésében a válasz­adók 95 százaléka szerint a multikulturalizmus nem működik Nagy Britanniában. Egy másik közvéleménykutatás szerint a britek 60 százaléka szerint a bevándorlás rosszat tesz Angliának, 80 százalék szerint szigorúbb bevándorláspolitikára lenne szükség.

Egyre többen vélik úgy, hogy a multikulturalizmus az egyik fő okozója az etnikumok szegregációjának az angol társadalomban. Elkezdődött a „fehérek elvándorlása” a nagyvárosokból. 2001 és 2011 között 620 ezer fehér brit lakos hagyta ott Londont, aminek következtében a főváros etnikai összetétele a nem brit többségre billent át – jelentette a Daily Mail.

A 2011-es népszámlálási adatok szerint az etnikai kisebbséghez tartozók 45 százaléka olyan térségben él, ahol a fehér angolok nem teszik ki a lakosság 50 százalékát. Ez már odáig vezetett, hogy egyes muszlimtöbbségű térségeket a muszlimok önhatalmúlag „iszlám zónáknak” kiáltották ki. 2008-ban egy muszlim hitű rendőr megakadályozta, hogy két keresztény aktivista bibliai idézeteket tartalmazó kiadványokat osztogasson Birminghamben. „Itt nem népszerűsíthetik a Bibliát, ez egy muszlimok lakta városrész” – mondta.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!