hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Erdogan: Az ellenségem ellensége az ellenségem
Bosszúállók

2015. 07. 30.
A török elnök legutóbbi húzásaival bebizonyította, hogy nem múló megalománia miatt építtetett 1150 szobás elnöki palotát Ankarában. Erdogan egy őszinte interjúban elmondta, hogy nagyon zavarta, amikor a régi rezidencián csótányokat találtak az egyik mosdóban. A csótányok valóban kellemetlen lakótársak, ám viszonylag kevesen választják azt, hogy az épület fertőtlenítése helyett több mint 615 millió dollárért (175 milliárd forint) új palotát építenek maguknak. Nos, körülbelül ennyi értelme van annak, hogy miután az ISIS felrobbantott 32 török állampolgárságú kurdot, Erdogan válaszul az iraki kurdokat kezdte bombázni, NATO-támogatással.

A török elnök nem véletlenül kedvence a karikaturistáknak, persze leginkább külföldön, ahol nem kell a hatalom bosszújától tartani. A mellékelt rajzon a kurdokra és az Iszlám Állam bázisaira dobott bombák aránya még nem is éri el a valóságot: a török F-16-os vadászgépek éjjel-nappal támadják a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) állásait. Egy másik karikatúrán két ISIS-harcos beszélget: „Erdogan a kurdokat bombázza” – mondja az egyik. „Nagyszerű, legalább van már légierőnk is” – válaszol a másik.

Nézzük sorban az eseményeket: július 20-án egy, az Iszlám Állammal kapcsolatban álló terrorista öngyilkos merényletet hajtott végre a törökországi Suruc városában egy baloldali ifjúsági gyűlésen. A áldozatok (32 halott és több mint 100 sebesült) kurdok voltak, akik az ISIS ostroma alatt álló szíriai határ menti városba, Kobaniba készültek önkénteseknek. A török kormány tőle szokatlan módon nagyon visszafogottan reagált a véres terrortámadásra, ami a PKK szerint azt bizonyítja, hogy a török rendőrség „együttműködött az ISIS-szal”.

Erdogan válaszul arra használta fel a merényletet, hogy felrúgja a két éve hallgatólagosan érvényben lévő fegyverszünetet a kurdokkal. 2013-ban a PKK beleegyezett, hogy visszavonja harcosait Törökországból az Irakban fekvő bázisaiba. Cserébe Erdogan leállította a kurdok üldözését. Most azonban letartóztatás-sorozatba kezdtek a PKK Törökországban élő aktivistái ellen, és légitámadás-sorozatokat indítottak az iraki kurd katonai táborok ellen. A megtorlást fokozták, miután a PKK vállalta a felelősséget két török rendőr haláláért, akiket Ceylanpinar városában lőttek le. A kurd lázadók szerint ezzel az ISIS-szal „kollaboráns” rendőröket büntettek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!