hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Dzsihád Európa ellen
Sokkolta a kontinenst a párizsi mészárlás

2015. 11. 19.
Egész Európának üzent hadat az ISIS a péntek esti párizsi terrortámadással, amelynek során közel százharminc ember vesztette életét. A Stade de France mellett, a Bataclan koncertteremben, valamint a X. és XI. kerületi éttermekben és kávézókban elkövetett vérengzés nem Franciaország ellen irányult, hanem minden európai ellen és mindenki más ellen, aki nem úgy és a szerint a vallás szerint akar élni, mint amiben az ISIS követői hisznek. Lapzártánkkor a francia elitegységek Saint Denis-ben csaptak le egy terrorsejtre, amely a La Défense nevű üzleti negyed ellen tervezett merényletet.

A múltban több nagyméretű terrortámadás történt már Franciaország ellen, például a Carlos által elkövetett merényletek vagy az 1995-ös metrórobbantás (lásd kapcsolódó cikkünket a 4. oldalon), de a múlt pénteki összehangolt merényletsorozat nagymértékben különbözik az előzőektől. Míg például az 1995-ös merényletért az algériai polgárháború volt okolható, a mostani merényletsorozatnak valójában nincs közvetlen kiváltó oka. Az igazi ok az az átfogó dzsihád, amelyet

az ISIS indított Európa ellen, és amelynek célpontja lehet bármelyik európai város. A célpontok kiválasztásánál természetesen kiemelt szerep jut a szimbolikus helyeknek, mint például Párizs, amely az európai kultúra és politika egyik legfontosabb szereplője. Az ISIS listáján nyilvánvalóan rajta van London és Berlin is, mint ahogyan rajta volt Hannover is, mint az kedd este kiderült.

Támadás

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!