Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Alapvetően akkor kell a munkába járás kiadásaihoz hozzájárulnia a munkaadónak, ha a dolgozó közigazgatási határon kívülről jár be munkahelyére és ehhez helyközi vagy elővárosi, illetve vízi vagy légi közlekedési eszközt vesz igénybe - hívta fel a figyelmet a D.A.S. Jogszerviz.

Ebben az esetben a munkáltatónak meg kell térítenie a napi munkába járás, illetve a hazautazás költségeinek nem kevesebb mint 86 százalékát - igaz, csak akkora, ha elszámoltak a menetjeggyel vagy a bérlettel.

A maximum összeg, amit kaphatunk évente változik, 2015-ben ez legfeljebb 35 200 forint. Ugyanakkor fontos tudnivaló, hogy bár a 86 százalék megtérítésére kötelezi a munkáltatót a jogszabály, ha azonban a munkaadó úgy dönt, hogy akár az egész költséget magára vállalja, az akkor sem lesz adóköteles.

A jogszabály szerint a napi munkába járás a lakóhely vagy tartózkodási hely, illetve a munkavégzés helye között a munkavégzés céljából naponta, vagy ha a munkarend másként diktálja, akkor esetenként történő oda- és visszautazás, míg a hazautazás a lakóhelyre történő heti egyszeri, általában hétvégi, illetve eltérő munkarend esetén aszerinti oda- és visszautazást jelenti, havonta legfeljebb négy alkalommal. Érdemes szem előtt tartani azt is, hogy egy napon csak egyféle jegyre vonatkozik a munkáltató térítési kötelezettsége.

Amennyiben a saját autónkkal járunk be a munkahelyre, akkor abban az esetben kaphatunk költségtérítést, ha a lakó- vagy tartózkodási hely és a munkahely között nincs közösségi közlekedés vagy a munkarend miatt nem, illetve csak hosszú várakozással tudjuk azt igénybe venni. Ebben az esetben a kilométerenként 9 forintos költségtérítés jár.