A 100 leggazdagabb 2015 cikke nyomán - az írás eredeti változata a magazinban olvasható.

Néhány esetet leszámítva Magyarországon ritkán derül fény a lottónyertesek kilétére, és ez korántsem véletlen. A Szerencsejáték Zrt. a nyertesek biztonsága érdekében sohasem ad ki részleteket személyükkel kapcsolatban, az értékesítőhelyeken pedig az online terminál a pontos összeget nem írja ki, csak annyit, hogy a játékos nagy nyereményt − azaz 200 ezer forint feletti összeget − ért el. A rendkívül nagy összegű nyeremények 300 millió forint felett kezdődnek.

A pénz felvétele során a legfontosabb a biztonság, vagyis az anonimitás védelme, amit egy többlépcsős biztonsági rendszer garantál. A nyertesnek először a nagynyertes-telefonszámot kell felhívnia, ezt a sorsolás után 90 napig teheti meg. A saját érdekében ez az egyetlen mód, ahogyan felveheti a kapcsolatot a Szerencsejáték Zrt.-vel. A telefon az egyik megbízható, feddhetetlen vezető munkatársnál csörög, aki először is meggyőződik arról, hogy a vonal túlsó végén valóban a nyertes van.

A nagy nyereményről természetesen az egész társaság, sőt a közvélemény is értesül, a nyertes jelentkezésekor azonban, az azonosítás során − vagyis éppen a legkényesebb, legnagyobb bizalmat igénylő időszakban − ő az egyetlen, aki ismeri az illető "titkát" és kilétét. Az azonosítást a játékszelvényen lévő információk segítik, ezeken ugyanis számos olyan adat található, amit csak a szelvény birtokosa ismerhet, ezért könnyűszerrel tudnia kell a választ például arra a kérdésre, hogy hol és mikor játszotta meg a szelvényt, hány mezővel játszott, vagy éppen mi volt a harmadik mező harmadik száma. A nyeremény felvételéhez személyes találkozóra is szükség van, ezt akkor egyeztetik, ha a hívó helyes válaszokat adott a tesztkérdésekre. Itt elkérik a nyertes szelvényt, és egy speciális terminál segítségével ellenőrzik a rajta található biztonsági azonosító kódot. Ezután következik a papírmunka: rögzítik a nyertes személyes adatait, hiszen azokra szükség van a nyeremény kifizetéséhez.

A találkozóról semmilyen, a nyertesre vonatkozó személyes adat nem kerülhet ki. Bár a papírokat számítógépen töltik ki, az így előállított fájlokat nyomtatás után törlik. A papírok lepecsételt borítékba kerülnek, amelyet a kifizetés után a cég irattárában helyeznek el.

A rendszer biztonságos, egyszer sem szivárgott ki semmilyen adat − tudtuk meg a Szerencsejáték Zrt.-nél, ahol azt is elmondták: hatáskörük a jogos nyertes nyereményének kifizetéséig terjed. Játékszervezőként szolgáltatnak, pénzügyi tanácsot azonban nem adnak, és a későbbiekben nem követik a nyertesek életét.

Azt persze senki és semmi nem tiltja, hogy a nyertes önszántából a nyilvánosság elé lépjen. A hajléktalanból lett milliomos Andraschek László és felesége, Anikó történetét például még a Guardian is megírta. A párt néhány évvel ezelőtt lakoltatták ki, a férfi utolsó fillérjeikből, titokban vett egy hatoslottó-szelvényt. Egy héttel később kiderült: több mint 600 millió forintot nyert. Azóta feleségével kávézót nyitott Győrben, ahol szívesen látják egykori sorstársaikat, és létrehoztak egy alapítványt is, amely szenvedélybeteg embereket támogat. A kávéház megnyitójára szervezett jótékonysági rendezvényen befolyt összeget szintén felajánlották fogyatékos gyermekek támogatására.