Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Nemzeti Filmalap 2017-re az előző évhez hasonlóan 100 milliárd forint feletti forgalmat várt a magyarországi filmgyártásban. A becslés jó eséllyel teljesülhet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál (NMHH) regisztrált magyar és külföldi filmalkotások tervezett költségvetését tekintve - az adatokat 2017. december 22-én frissítették - derül ki a hatóság honlapjáról. (Az NMHH nyilvántartásában a közvetlen és közvetett - adókedvezményes - állami támogatásban részesülő magyar és külföldi filmek szerepelnek.)

Az adatok szerint egy könyvsikerből, Caleb Carr magyarul A halál angyala címmel megjelent regényéből készült 2017-ban a legdrágább filmsorozat Magyarországon, a The Alienist első évada. Az amerikai TNT tévécsatorna megrendelésére bérmunkában forgatott filmre a készítők - az NMHH nyilvántartása szerint - 20,88 milliárd forintot költöttek, illetve költenek el hazánkban (ebből 25 százaléknyit, azaz 5,22 milliárd forintot visszakapnak a gyártók közvetett magyar állami támogatásként, azaz ennyit spórolnak az itteni gyártással). A magyarországi partnervállalat az Alienist Films Kft., ez az évek óta Magyarországon dolgozó amerikai Howard Ellis és brit társa, Adam Goodman producerek e produkció létrehozására alapított cége.

A XIX. század végén New Yorkban játszódó thrillerben egy újságíró a magyar származású pszichológussal, Laszlo Kreizlerrel és a helyi rendőrség egy női munkatársával együtt próbál nyomára akadnia egy sorozatgyilkosnak. A főszerepeket Luke Evans, Daniel Brühl és Dakota Fanning játsszák. A tévéfilmsorozat premierje 2018 januárjában lesz az Egyesült Államokban.

Az Ellis-Goodman producerpáros felügyelete alatt készült részben hazánkban az új amerikai Robin Hood film is, többek közt az Oscar-díjas Jamie Foxx és Taron Egerton szereplésével. A külföldi gyártók mintegy 15 milliárd forintot hagytak itt (ehhez 3,7 milliárd forint magyar támogatást vehetnek igénybe az adókedvezmény-rendszeren keresztül). Az amerikai mozikban 2018 szeptemberétől vetítik ezt a filmet.

Az amerikai AMC tévécsatorna számára gyártott The Terror című thrillersorozat forgatása 2016-ban kezdődött és 2017-ben folytatódott Magyarországon. A stáb 12,86 milliárd forintot költött, illetve költ el hazánkban (itt 3,21 milliárd forint a közvetett magyar támogatás). A gyártásban szintén Howard Ellis és Adam Goodman egyik magyar cége vett részt.

A Terrort 2018. március 29-én kezdi el vetíteni a tévécsatorna: az AMC Magyarország tájékoztatása szerint a tízrészes sorozatban a Brit Királyi Haditengerészet flottája az északnyugati átjáró felfedezésére indul. Az expedíció azonban rémálommá válik, a legénység nem csak az elemekkel, hanem egymással is harcba száll az életben maradásért. A film alapja Dan Simmons azonos című könyve volt, amelynek kiindulópontja megtörtént esemény: Sir John Franklin 1845-ös expedíciója, amelyben két hajó, az HMS Erebus és az HMS Terror indult útnak, hogy megkeressék az északkeleti átjárót. A filmben szerepel Jared Harris, Ciarán Hinds és Tobias Menzies is az IMDb filmadatbázisban közzétett stáblista szerint.

Több magyarországi helyszín is feltűnik (Budapest mellett például a dunaújvárosi uszoda és a dégi Festetics-kastély) az Oscar-díjas Jennifer Lawrence főszereplésével idén hazánkban is forgatott Red Sparrow (Vörös veréb) című thrillerben. (Az amerikai film magyar mozis premierje 2018. március 1-jén lesz.)

A magyarországi gyártásra az alkotók 11,31 milliárd forintot fordítottak (ehhez 2,82 milliárd forint közvetett magyar támogatást vehetnek igénybe az NMHH nyilvántartása szerint). A filmkészítők magyarországi partnere a három magyar producer - Antal Ilona, Kemény Ildikó és Peták Eleonóra - tulajdonában lévő Pioneer Pictures Kft. volt. A 20th Century Fox által bemutatott kémtörténetben szerepel még Joel Edgerton, Matthias Schoenaerts, Charlotte Rampling, Mary-Louise Parker és Jeremy Irons is.

Az Ellis-Goodman producerpáros egyik cége vett részt a megrendelésre készülő amerikai The Spy Who Dumped Me (A kém, aki dobott engem) magyarországi forgatásában is. A stáb 9 milliárd forintot költött nálunk, ebből 2,25 milliárd a magyar közvetett támogatás. A 2018 nyarán mozikba kerülő vígjátékban játszik Mila Kunis, Justin Theroux és Gillian Anderson is.

Így támogat az állam

A magyar állam a filmgyártást közvetetten is támogatja, azaz az adókedvezmény-rendszeren keresztül az elszámolható filmgyártási költségek 25 százalékáig támogatást nyújt a magyar és a külföldi produkcióknak egyaránt. Ennek forrása a magyarországi vállalkozások befizetései, amiért a cégek a támogatásra szánt összeget az adóalapjukból és az adójukból is levonhatják, azaz adókedvezményként számolhatják el. A vállalkozások közvetlenül is támogathatnak egy-egy filmalkotást, de a Magyar Nemzeti Filmalap letéti számlájára is befizethetik a filmtámogatást, ami után rövid időn belül megkaphatják az adókedvezmény igénybevételére jogosító támogatási igazolást - függetlenül attól, ha a támogatandó filmalkotás akkor még nem ismert.

A Filmalap megrendelésére készült egyik korábbi felmérés szerint az elmúlt évek tapasztalatai alapján ezer forint adó-visszatérítés 3240 forinttal növeli a hazai GDP-t, munkahelyeket teremt és másodlagos költéseket generál.

Az ősszel kezdődött és 2018-ban folytatódik a brit BBC televízió történelmi sorozata, a The Last Kingdom harmadik évadának magyarországi forgatása - az új évadot az NMHH közel 6 milliárd forintos költéssel vette nyilvántartásba (ebből másfél milliárdot megspórolhatnak a gyártók a közvetett magyar támogatással). Korábban az első és a második évad részeit nagyrészt az etyeki Korda stúdióban vették fel, ezek gyártására 10,8 milliárd forintot költöttek hazánkban (ebből a közvetett állami támogatás 2,7 milliárd volt). A magyar gyártó partner itt is az Ellis-Goodman duó.

A Strike Back (Válaszcsapás) című akciósorozat 6. évadának magyarországi gyártására közel 4,5 milliárd forintot fordítottak (ebből 1,1 milliárd forint visszajön közvetett támogatásként az alkotóknak). A filmben a brit katonai hírszerzés egyik titkos egysége hajt végre veszélyes akciókat a Föld több pontján. A Strike Back negyedik és ötödik évadának forgatása során az elmúlt években az alkotók már 5,9 milliárd forintot költöttek hazánkban. A brit Sky1 csatornán ősszel bemutatott, a másik megrendelő amerikai Cimemaxon pedig 2018 februárjában műsorra kerülő részekben ismét több magyarországi helyszínre rá lehet ismerni. A magyarországi partner a Pioneer Pictures.

Részben nálunk forgatják 2017-2018-ban a Jamestown brit sorozat első évada után a másodikat is (3,8 milliárd forintért) - a két évad gyártásának magyarországi költsége összesen 8,1 milliárd forint (itt mintegy kétmilliárd forint a közvetett magyar támogatás). A XVII. század elején játszódó sorozat a Virginia állambeli Jamestown első brit telepeseiről szól. A bérmunka-produkció magyarországi gyártásáért a már említett producerpáros, a hazánkban dolgozó Howard Ellis és Adam Goodman felel.

A National Geographic tévécsatorna számára készül a Mars (Mars - Utunk a vörös bolygóra) sci-fi filmsorozat második évada is, ezt főként az etyeki Korda stúdióban veszik fel. Az első évad itteni forgatására 2,8 milliárdot költöttek el 2016-ban, most a második évadra 3,9 milliárdos gyártási költséget regisztrált az NMHH (az utóbbi összegből 980 millió forintot tehet ki a közvetett magyar támogatás). Itt a magyar gyártó a Pioneer Pictures.

A Keira Knightley főszereplésével idén forgatott brit-amerikai film, a Colette készítőit 1,82 milliárd forintos magyarországi filmgyártási költéssel vette nyilvántartásra az NMHH (ebből 455 millió forint lehet a közvetett magyar támogatás). A film a francia író és újságíró Colette életéről szól, játszik benne Dominic West is - derül ki a film IMDb-s adatlapjáról. A megrendelésre készült mozifilm magyar partnere szintén a Pioneer Pictures.

Néhány megrendelésre készült film 2017-ben
FilmMagyar gyártó partnerMagyarországi költés (millió Ft)
Közvetett magyar támogatás (millió  Ft)
Golden Job (honkongi akciófilm)Angel Film Productions kft.1306326
A Rose in Winter (brit dráma)OF Omega Kft., Official Films Kft.1456364
Stronghold (videojáték animáció)Digic Pictures Kft.872218
D2 (videojáték animáció)Digic Pictures Kft.802200
Forrás: Napi.hu-gyűjtés, NMHH

Szintén a Pioneer Pictures működött közre az angol-amerikai The Crown című sorozat második évadának magyarországi gyártásában. A széria II. Erzsébet királynő uralkodásának első éveiről szól, s az amerikai Netflix sztreamszolgáltató megrendelésére készült. A stáb hazánkban 557 millió forintot költött gyártásra (amihez 139 millió forintnyi közvetett támogatás jár az NMHH adatai szerint).

A nyitóképen Jennifer Lawrence látható a 74. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon 2017. szeptember 5-én. Forrás: MTI/EPA/Claudio Onorati.