2p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Megállíthatatlanul dübörög a munkaerőpiac, hiszen egyre szebb statisztikák érkeznek, sőt a június-augusztus háromhavi átlagban újabb mérföldkőhöz értünk. A munkanélküliség immár 5 százalék sincsen, így egyre közelebb Orbánék célja is.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint a június-augusztus háromhavi átlagban 4,9 százalék volt Magyarországon a munkanélküliségi ráta a 15-74 éves korosztályban. Tavaly év végén még 6,2 százalékos volt a ráta, a munkaerőpiac javulásának idei üteme jól kivehető, a cél azonban egyelőre még messze van, de már belátható távolságon belül.

A kormány szeretné a hazai munkanélküliséget lényegében az elérhető minimálisra csökkenteni annak révén, hogy megteremti a teljes foglalkoztatottságot. Vagyis aki, akar és tud, az dolgozik. Ez a kormányzati nyilatkozatok alapján 3,5 százalék körüli munkanélküliségi rátát jelentene.

Ehhez pedig a rendelkezésre álló adatok alapján már csak 65 ezerrel kell csökkenteni a munkanélküliek számát, ekkor a ráta 3,5 százalék lenne. (Persze ez csak egy durva becslés, hiszen ez a jelenlegi aktív létszámmal kalkulálva kapott eredmény, a munkanélküliek csökkenésével párhuzamosan az aktívak száma is növekedhet, vagy minimálisan csökkenhet.)

Ilyen autókra járhat állami támogatás

Mindenesetre a jelenlegi 227 ezer munkanélkülinek már csak "34 százalékát" kellene foglalkoztatni a cél érdekében. A tavalyi évből kiindulva az év hátralévő részében még valamivel több mint 20 ezer fős létszámcsökkenés várható, így, ha folytatódnak a jelenlegi munkaerőpiaci folyamatok, egy év múlva havi szinten elérhető már a cél. Amit aztán majd tartóssá kell tenni, hogy egész éves átlagban is a megfelelő szintre csökkenjen a munkanélküliségi ráta.

A foglalkoztatottság a vizsgált időszakban tovább növekedett, a 4,386 millió fő 14,5 ezerrel több az előző havinál és 135,5 ezerrel haladja meg az egy évvel korábbi szintet. Ebből kiindulva a foglalkoztatási ráta is tovább emelkedett, 58,4 százalékos közölt a KSH a korábbi 58,2 és az egy évvel ezelőtti 56 százalék után. 

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!