3p

A jövő hét újabb áremelkedést hozhat a kutakon a GKI Energiakutató előrejelzése szerint.

A Brent iránti kereslet növekedésében bízók számára fontos hír volt a héten, hogy az amerikai közúti forgalom 5 százalék feletti mértékkel nőtt februárban a megelőző év azonos hónapjához viszonyítva. Az optimizmust az sem tompította, hogy az előrejelzett csökkenés helyett a héten növekedtek az üzemanyagkészletek. Az IEA áprilisi olajpiaci jelentése szerint az első negyedévben a túltermelés csak kicsit erősödött, a kereslet és a kínálat közeledésében bízó előrejelzés az év végére, vagy a következő év első felére teszi a készletszintek leapadásának kezdetét.

Az európai üzemanyagpiacokon a héten a benzin területén továbbra is élénk a forgalom az Egyesült Államok felé, az amerikai finomítói leállások miatt. Nigéria felé ismét nőtt az export, bár az ország pénzügyi helyzet bizonytalan. Az európai készletszint a benzinnél is és a gázolajnál is csökkent ezen a héten a megelőzőhöz képest, de éves szinten több mint 30 százalékkal magasabban áll.

A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban mérve) a mediterrán piacon a megelőző hét átlagához viszonyítva az április 25 - április 29-e közötti időszakban 4,7 százalékkal nőtt, az észak-nyugat-európai piacon 4,5, míg az ARA, Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen piacon 4,2 százalékkal nőttek az árak. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára a mediterrán piacon 5,3 százalékkal nőtt a megelőző hét áraihoz viszonyítva, az észak-európai piacokon 5,1-5 százalékos volt az áremelkedés. Ezen a héten a gázolaj ára követte inkább az olajárak változását.

A forint árfolyama az április 25 - április 29-i héten 274,8 Ft/dollár körül ingadozott, közel fél forinttal kellett többet adni 1 dollárért, mint egy héttel korábban. A forintárfolyam az euróhoz viszonyítva, heti átlagban gyengült, a dollár árfolyama azonban gyengült az euróhoz viszonyítva, s így a forint csak kicsiny mértékkel gyengült a dollárhoz viszonyítva. A forintárfolyam változása alig változtatta a dollárban számított átlagos árak változását. Fontos azonban az, hogy a hét második felében az árfolyam erősödött ez mérsékelte a hét második felében jelentkező piaci üzemanyag-áremelkedést.

Az ország, ahol nem illik hajat szárítani

A mediterrán és más európai tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében – a 27 százalékos áfával is növelten – a heti változások a benzin esetében a mediterrán és a többi piacon is 4-5 forintnyi áremelkedést jelenthetnek. A gázolaj forintban mért ára esetében a piacok 5-6 forintos áremelkedést mutatnak. Hétfőn, május 2-án várhatóan a benzin ára 0-3 forinttal, a dízel ára 2-4 forinttal emelkedhet, figyelembe véve az április 29-i 2-2 forintos emelést is.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!