Ukrajna;Zaporizzsja;orosz megszállás;

2023-06-09 15:53:00

Zaporizzsja lehet az ukrán ellentámadás fő csapása, itt a legintenzívebbek a harcok

Egyelőre ellentmondásosak az információk.

Az ukrán hadsereg támadásokat indított a megszálló orosz erők ellen a kulcsfontosságú Zaporizzsja régióban - állítják orosz tisztviselők és katonai bloggerek.

Közlésük szerint az ukrán csapatok tankokkal, tüzérséggel és drónokkal felszerelkezve már a második éjszaka szeretnék megkísérelni az előrenyomulást Orehov városától délre. 

Egy magas rangú ukrán védelmi tisztviselő szerint az ellenség „aktív védekezésben” van. Több katonai szakértő szerint Ukrajna régóta várt ellentámadásának középpontjában Zaporizzsja áll majd. Szerintük Kijev megpróbálja visszaszerezni a hozzáférést az Azovi-tengerhez, így elválasztva az Oroszországot a Krímmel összekötő szárazföldi folyosót. Ez a megszállók harci potenciálját is gyengítené. Jelenleg a frontvonal több pontján keresik, hogy hol van a megszállók gyenge pontja. Oroszország nem sokkal azután foglalta el Zaporizzsja régió nagy részét, hogy Vlagyimir Putyin elnök 2022 februárjában elrendelte a teljes körű inváziót.

A régió fővárosa, Zaporizzsja azonban Ukrajna ellenőrzése alatt áll. A térségben heves harcok folytak az éjszaka folyamán. Több oroszbarát Kreml-közeli katonai blogger csütörtök késő este arról számolt be, hogy Ukrajna újraindította a támadásokat. 

A zaporizzsjai régióban található Európa legnagyobb atomerőműve is, amely az orosz erők által ellenőrzött területen van. Az erőmű továbbra is kap hűtővizet a Dnyipro folyón lévő Nova Kahovka-i gát tározójából, noha a gát keddi felrobbantása után lecsökkent a vízszint. Azonban más probléma is van: kialakult vészhelyzet azonban veszélyezteti a régió vízellátását, valamint a kolera terjedésének veszélyére figyelmeztet az Egészségügyi Világszervezet (WHO). 

Közben folytatódnak az orosz támadások Ukrajna ellen. Az éjszaka folyamán újabb cirkálórakéta- és dróncsapások érték az országot. A lehulló törmelék legalább egy embert megölt Kijevtől nyugatra található a Zsitomir városában - olvasható a BBC összefoglalójában.