szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ukrajna Oleg Nikolenko külügyi szóvivő szerint Semjén Zsolt közleményeiből értesült arról, hogy Oroszország Magyarországnak adott át hadifoglyokat.

Háború Ukrajnában
„Különleges katonai műveletnek” nevezett nyílt háborút indított Vlagyimir Putyin Ukrajna ellen. A harcok 2022 február óta tartanak, a Nyugat fegyverszállításokkal és gazdasági szankciókkal nehezíti az oroszok előrenyomulását. Cikksorozatunkban minden fejleményről beszámolunk.
Friss cikkek a témában

„Először a médiában, később a magyar tisztviselők nyilvános nyilatkozataiban jelentek meg információk arról, hogy ukrán hadifoglyokat szállítottak Magyarországra Oroszországból.

Mindig jó hír az ukrán hadifoglyok szabadulása. Ukrajna aktívan dolgozik azon, hogy minden elfogott katonáját hazahozza”

így kommentálta az ukrán külügyi szóvivő azt a hírt, amely szerint Magyarországra Oroszországból szállítottak ukrán oldalon az oroszok ellen korábban harcoló, de elfogott katonákat. Oleg Nikolenko azt írta: Ukrajna Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyilatkozatából értesült a foglyok Magyarországra szállításáról. Nikolenko hozzátette:

Ukrajna külügyminisztériuma emiatt bekérette pénteken a magyar ügyvivőt és részletes tájékoztatást kért tőle az ukrán hadifoglyokról, valamint arról, hogy hogyan szabadították ki a foglyokat.

Semjén pénteken jelentette be, hogy Oroszországból, az Orosz Ortodox Egyház közreműködésével hoztak Magyarországra kárpátaljai ukrán oldalon az oroszok ellen harcoló, de az oroszok által elfogott katonákat. Az ügyről az ukránok nem tudtak semmit, a titkosszolgálatuk vizsgálatot indított.

Semjén megerősítette, hogy Moszkva 11 hadifoglyot szállított Magyarországra

„Különleges katonai műveletnek" nevezett nyílt háborút indított Vlagyimir Putyin Ukrajna ellen. A harcok 2022 február óta tartanak, a Nyugat fegyverszállításokkal és gazdasági szankciókkal nehezíti az oroszok előrenyomulását. Cikksorozatunkban minden fejleményről beszámolunk. Semjén Zsolt péntek délelőtt megerősítette, hogy az oroszok átadtak 11 ukrán hadifoglyot Magyarországnak.