Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Nem lesz Klopp utóda Xabi Alonso, hoppon maradhat a Bayern München is

Szabó Bence

Frissítve 29/03/2024 - 13:44 GMT+1

Xabi Alonso fantasztikus szezont fut a Bayer Leverkusen csapatával, így sokak szerint ő lenne a tökéletes jelölt a nyáron távozó Jürgen Klopp pótlására Liverpoolban. A baszk edzőt csábítja a Bayern München is, de most mindkét nagy klubnál úgy tudják, a szakember inkább még egy évet marad jelenlegi csapatánál, így elkezdtek más jelöltekben gondolkozni.

Xabi Alonso

Fotó: Getty Images

Alonso lehetett mindkét csapat listájának élén, de most elkezdhetnek más megoldás után nézni.
Nem nagyon van keresettebb edző pillanatnyilag az európai fociban, mint Xabi Alonso. A baszk szakember idén hihetetlen szezont produkál a Bayer Leverkusen élén, a csapata áprilisra fordulva még mindig veretlen, és jó esélye van a Bayern München évtizedes uralmának megtörésére a Bundesligában.
A topklubok kispadjain nyáron a szokásosnál is jóval több lesz a változás, Alonso neve pedig nem meglepő módon mindenhol felmerült. Miután Jürgen Klopp januárban bejelentette, hogy a szezon végén elhagyja a Liverpoolt, a klub egykori játékosaként sokan egyből a tökéletes utódot látták benne, de régóta tudni azt is, hogy a Bayern őt szemelte ki a szintén nyáron távozó Thomas Tuchel helyére.
Hogy a szakember számára melyik lenne az ideális következő lépés a karrierjében, és végül melyik egykori csapatát fogja választani, arról hetek óta folyt a vita, de azt a legtöbben biztosra vették, hogy valamelyik nagy kérő ajánlatát elfogadja majd. Most viszont úgy tűnik, egyik lehetőség sem következik be.
A hír, hogy Alonso elérhetetlen lesz a topklubok számára, először Németországból érkezett. A Bayern tiszteletbeli elnöke, Uli Hoeneß a BR24Sportnak adott interjúban mondta el, hogy bár ő és az egész vezetőség nagyra értékeli Alonsót, nem valószínű, hogy az edző a nyáron el akarná hagyni a Leverkusent.
„Meglátjuk, hogy idén el tudjuk-e hozni. Nehéz lesz, ha épp nem lehetetlen. (Alonso) jobban hajlik arra, hogy maradjon a Leverkusennél, mert a sikerek fényében nem akarja elhagyni a csapatot. Mondjuk két-három sikeres év után könnyebb lenne őt kimozdítani onnan.”
picture

Xabi Alonso még egy évet maradhat a Bayer Leverkusennél.

Fotó: SID

Ezzel párhuzamosan az angol sajtó is lehozta, hogy a Liverpoolnál már nem számolnak Alonso nyári kinevezésével. David Ornstein információi szerint a klub mindig is tisztában volt a lehetőséggel, hogy az edző marad Leverkusenben, vagy a Bayernt választja, így más jelölteket is elkezdtek felmérni. Mostanában a legtöbbször a Sportingot irányító Rúben Amorim neve merül fel esélyesként a kispadra.
Ami a Bayernt illeti, Alonso döntése őket is nehéz helyzetbe hozza. Egy teljes szezont nem húzhat le ideiglenes megoldással a csapat, így valószínűleg le kell mondaniuk arról, hogy a baszk edzőt megszerezzék.
A vezetőség által leginkább favorizált alternatíva állítólag a Brightont irányító Roberto De Zerbi, de Hoeneß az említett interjúban elsietettnek nevezte Julian Nagelsmann tavalyi kirúgását, táplálva azt a régóta létező pletykát, hogy a most a német válogatottat iránytó szakember a nyári Európa-bajnokság után újra leülhet a bajorok kispadjára.
Alonso eddigi edzői pályafutáshoz egyébként passzol ez a lépés. A szakember 2019-ben a Real Sociedad B csapatánál kezdett el dolgozni, és egészen 2022-ig várt, amíg aláírt egy felnőtt csapathoz. Elutasította például a Borussia Mönchengladbach megkeresését, mielőtt elvállalta volna a leverkuseni munkát.
Jó kérdés, hogy ha most valóban kivár egy évet és marad a Bayer kispadján, jövőre milyen lehetőségei lesznek. A Liverpool és a Bayern ideális esetben hosszabb távú megoldást talál a nyáron, ahogy a Manchester United is ebben reménykedik. Carlo Ancelotti viszont könnyen lehet, hogy jövőre már tényleg utolsó szezonját kezdi a Real Madrid – szintén Alonso egyik korábbi csapata – élén, de Pep Guardiola sem marad majd örökké a Manchester City edzője.
Vagyis Alonso körül jövőre vélhetően ugyanilyen nagy lesz az érdeklődés. Ellenben úgy tűnik, az idei edzőkeringőben felmerülők listájáról lehúzhatjuk a nevét.
Források: eurosport.de, The Athletic
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés