A hipabevallás buktatói: a közvetített szolgáltatás

  • adozona.hu

Bár a helyi iparűzési adó (hipa) első ránézésre nem tűnik bonyolult adónemnek, azonban rendkívül sok buktatót, vagy akár adminisztrációs nehézséget rejt magában. Az egyes adóalap-csökkentő tételek alkalmazása, a telephelyek közötti adóalap-megosztás, vagy a legutóbbi, szektorspecifikus módosítások (légitársaságokra vonatkozó új szabályok) mind-mind kihívást jelenthetnek a társaságoknak. A Grant Thornton Magyarország szakemberei írásukban egy, a társaságok számára régóta bizonytalanságot okozó és így potenciális kockázatforrást jelentő adóalap-csökkentő tételhez, a közvetített szolgáltatások meghatározásához adnak fogódzkodót.

A hipa alapja dióhéjban: a nettó árbevétel, csökkentve az eladott áruk bekerülési értékével (ELÁBÉ), az alvállalkozói teljesítések értékével, az anyagköltséggel, a K+F közvetlen költségeivel, valamint a közvetített szolgáltatások értékével (az ELÁBÉ-vel összevontan a nettó árbevétel összegétől függően, sávosan, illetve egyes esetekben a kapcsolt felek adataival egybeszámolva). De mit is tekinthetünk a hipa szempontjából közvetített szolgáltatásnak, minek kell megfelelni a jogszerű adóalap-csökkentéshez?

Közvetített szolgáltatások a hipában

A hipa szempontjából közvetített szolgáltatás: „az adóalany által saját nevében vásárolt és a harmadik személlyel (a megrendelővel) írásban kötött szerződés alapján, a szerződésben rögzített módon részben vagy egészben, de változatlan formában továbbértékesített (továbbszámlázott) szolgáltatás értéke. Közvetített szolgáltatásnál az adóalany vevője és nyújtója is a szolgáltatásnak, az adóalany a vásárolt szolgáltatást részben vagy egészben közvetíti úgy, hogy a megrendelővel kötött szerződésből a közvetítés lehetősége, a számlából a közvetítés ténye, vagyis az, hogy az adóalany nemcsak a saját, hanem az általa vásárolt szolgáltatást is értékesíti változatlan formában, de nem feltétlenül változatlan áron, egyértelműen megállapítható.”

A közvetített szolgáltatások meghatározásából adódóan tehát egyaránt meg kell felelni bizonyos tartalmi és formai elemeknek is. Fontos, hogy ezek a kritériumok egyenértékűek, és akár csak az egyik feltétel nem teljesülése is kizárja az adóalap-csökkentést – emelik ki a Grant Thornton Magyarország szakértői.

Mely tartalmi elemeknek kell közvetített szolgáltatások esetén megfelelni?

Közvetített szolgáltatások esetén mindig háromszereplős ügyletről van szó (továbbiakban a könnyebb érthetőség kedvéért az első szereplőt szolgáltatást nyújtónak, a középsőt adóalanynak illetve a harmadik szereplőt megrendelőnek fogjuk nevezni). Az adóalany mindig csak „beékelődik” a szolgáltatás nyújtója és a megrendelő közé.

Mindig meg kell valósulnia a közvetítésnek, vagyis mindig át kell futnia a szolgáltatásnak az adóalanyon. Nem jöhet létre közvetített szolgáltatás, ha az adóalany csak összehozza a feleket.

A közvetített szolgáltatásnak önálló, jól elkülöníthető szolgáltatásnak kell lennie. Vagyis nem tartozhat ebbe a körbe az a szolgáltatás, amely ahhoz szükséges, hogy az adóalany meg tudja valósítani a saját teljesítését a megrendelő felé. Azt, hogy az adott adózó milyen költségeket terhel át a megrendelőjére, vagy az árait hogyan határozza meg (milyen általa vásárolt szolgáltatások figyelembevételével) nem szabad összekeverni a közvetített szolgáltatás nyújtásával.

A szolgáltatást változatlan formában kell továbbítani, vagyis az adózó által nyújtott és igénybe vett szolgáltatásnak azonosnak kell lennie, mindemellett a közvetített szolgáltatásnak felismerhetőnek és beazonosíthatónak kell maradnia, hangsúlyozzák a Grant Thornton Magyarország szakértői.

A tartalmi elemekkel kapcsolatban minden ügyletet a saját háttere, illetve körülményei alapján kell megítélni. Így például egy termékértékesítő cégnél a fuvarozás jellemzően igénybe vett szolgáltatásnak minősül. Azonban a szerződés háttérből, a számlákból, illetve az ügylet körülményeiből az is előállhat, hogy a termék már az adóalany telephelyén a megrendelő tulajdonába kerül, és a megrendelő külön kéri a fuvar megszervezését az adóalanytól. Az adóalany ezzel megbíz egy fuvarozót, amely aztán a megrendelő kockázatára és felelősségére szállítja el az árut a megadott helyre. Amennyiben az adóalany egy ilyen fuvarozási szolgáltatást számláz tovább a megrendelő részére, úgy az már akár minősülhet közvetített szolgáltatásnak.

Saját példánknál maradva nem tekinthető közvetített szolgáltatásnak, ha egy adótanácsadás teljesítéséhez külső szakértő közreműködését is igénybe vesszük, még akkor sem, ha a szakértő díját külön tételként ügyfelünkre terheljük. Viszont más a helyzet akkor, ha egy teljes feladatot, mondjuk egy vámtanácsadást az ügyféllel egyeztetve teljes egészében kiszervezünk egy külső szakértő számára, és mi a válaszát változtatás nélkül továbbítjuk ügyfelünk számára – írják.

A formai elemek esetén is körültekintőnek kell lenni!

A tartalmi elemeknél könnyebben ellenőrizhető a formai követelményeknek való megfelelés, azonban e tekintetben is körültekintően kell eljárni: Egyrészt nem minden formai kritérium olvasható ki első látásra a definícióból, másrészt akár csak egy feltétel nem teljesítése miatt is eleshet a társaság az adóalap-csökkentés lehetőségétől.

Ezeket az elemeket a Grant Thornton Magyarország szakértői az alábbiakban foglalták össze.

  • Írásos szerződés megléte a szolgáltatást nyújtó és az adóalany, valamint az adóalany és megrendelője között. A szerződés típusára nincs megkötés, valamint a szerződés szükséges elemei akár egy, akár több okiratban is megjelenhetnek. Sőt, szerződés létrejöhet egy e-mailen küldött és visszaigazolt megrendelés alapján is, ha a lényegi elemeket tartalmazza, és megfelelően dokumentált.
  • Az adózó és megrendelője közötti szerződésnek magába kell foglalnia a közvetítés lehetőségét. a Grant Thornton Magyarország szakértői megjegyezik, hogy egy komplex ügylet esetében a szerződésben pontosan meg kell határozni, hogy mely szolgáltatás kerül változatlan formában továbbértékesítésre.
  • A számlából a közvetítés tényének megállapíthatónak kell lennie. Amit ebben az esetben ki kell emelni, hogy azzal, hogy az adóalany a számláján feltünteti, hogy „közvetített szolgáltatást tartalmaz”, még nem felel meg ennek a kritériumnak, csak akkor, ha egy az egyben egy közvetített szolgáltatást számláz tovább. Amennyiben azonban nem erről van szó, úgy a saját, illetve közvetített szolgáltatásokat külön kell kimutatnia a számlán, és szolgáltatásonként kell jelezni, hogy melyik a közvetített. Viszont nem kifogásolható, ha a közvetített szolgáltatásokat a számla elválaszthatatlan részét képező számlamelléklet sorolja fel.
  • Szükséges az analitikus nyilvántartás vezetése is, amely alapján a bejövő és kimenő számlák, valamint az azt alátámasztó szerződés egymáshoz rendelhető (Kúriai ítélet alapján).
  • A közvetített szolgáltatásról szóló bejövő számlák kelte nem lehet későbbi, mint a kimenő számlák kelte (Kúriai ítélet alapján).

Mint látható a közvetített szolgáltatások tartalmi és formai minősítése sok kérdőjelet vet fel, és igen körültekintően kell eljárni a tényleges tranzakciók vizsgálatakor. A különböző ágazatok esetében további formai kritériumok, elvárások is felmerülhetnek egyes Kúriai ítéletek alapján – írják.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.




További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Vasárnapi pótlék

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Minimum járulék új kata után

Széles Imre

tb-szakértő

Szociálishozzájárulásiadó-kedvezmény

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink