Öt év után látogat Európába a kínai elnök

Öt év után látogat Európába a kínai elnök

2024. április 29. hétfő - 15:30
Franciaországba vezető útja során Szerbiában és Magyarországon is megáll Hszi Csin-ping elnök – erősítette meg a múlt heti híresztelést a kínai külügyminisztérium hétfői sajtótájékoztatóján.

EURONEWS-HÍR

Lin Jian szóvivő elmondta: a kínai államfő 5 éves kihagyás után először utazik Európába, hogy ,,egészséges és stabil" kapcsolatokat alakítson ki a kontinensen.

Elsősorban Emmanuel Macron francia elnökkel fog tárgyalni ipari fejlesztésekről és Peking Európa-víziójáról, de Budapesten is tiszteletét teszi – számolt be az Euronews.

Idén lesz 75 éve, hogy Magyarország és Kína felvette a diplomáciai kapcsolatot, és ez a történelmi látogatás egy új szintre emeli az együttműködést.

Orbán Viktor Pekingben emlékezett az egyre mélyülő, 75 éves magyar-kínai barátságra Orbán Viktor Pekingben emlékezett az egyre mélyülő, 75 éves magyar-kínai barátságra Katonai tiszteletadással fogadta Pekingben Orbán Viktor magyar miniszterelnököt Li Csiang kínai kormányfő, majd kétoldalú tárgyalást folytattak egymással – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Hszi Csin-ping Aleksandar Vucic elnökkel is találkozik Belgrádban, és a Szerbiában épülő kínai gigaberuházásokról egyeztet majd.  

Fico hivatalos kínai látogatását készíti elő a külügy Fico hivatalos kínai látogatását készíti elő a külügy Robert Fico (Smer) kormányfő hivatalos kínai látogatását készíti elő a külügyminisztérium, az út májusban vagy júniusban valósul meg – tájékoztatta a TASR-t a tárca kommunikációs osztálya.

(euronews)

Nyitókép forrása: Facebook

Percről percre
0 új hír érkezett kattints a frissítéshez
Partnerek
  • KULT MINOR - Realizované s finančnou podporou Fondu na podporu kultúry národnostných menšín
    Realizované s finančnou podporou Fondu na podporu kultúry národnostných menšín