hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mérges gázok bevetésben
Szabálytalan háború

2018. 04. 19.
Az Egyesült Államok bő egy éven belül már másodjára hajt végre légi csapást Szíriában egy állítólagos vegyifegyver-támadás miatt. A mérges gázok bevetése ugyanakkor már régóta problémát jelent, és nem csak Szíriában.

Újabb vörösvonal: április 7-én két olyan támadás is történt a Damaszkusz melletti Kelet-Gúta legnagyobb városában, Dúmában, amelyeket feltételezések szerint vegyi fegyverekkel követtek el. Beszámolók szerint több mint 40 ember halt fulladásos halált. Donald Trump kemény válaszlépést ígért, és ez meg is lett. Az amerikaiak a brit és francia fegyveres erőkkel közösen több olyan célpontra mértek csapást, amelyek a vegyifegyver-programhoz köthetők. Az amerikai védelmi minisztérium szerint sikeres volt a célzott akció, amellyel évekkel visszavetették Szíria vegyifegyver-kapacitását.

Támadássorozat és „leszerelés”

Nem ez volt az első alkalom, hogy a Trump-kormány katonai lépésre szánta el magát Szíriában vegyi támadás miatt. Majdnem pontosan egy évvel ezelőtt, 2017. április 6-án az amerikai elnök utasítására történt a megtorlás, miután Idlíb tartományban feltehetőleg a szíriai kormány­­erők több mint 80 civil halálát okozták vegyi fegyverekkel. Bassár el-Aszad elnök, ahogy tavaly, úgy most is tagadja, hogy gyilkos gázokat használtak volna.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!